Fogynak a rovarok | Varázslatos Magyarország

Fogyás rovarokban

Tartalom

  fogyás rovarokban

  A rovarokat a globális élelmiszerválság egyik lehetséges megoldásának tartják. Bár még meglehetősen bizarrnak tűnik a rovarevés, a táplálkozástudósok egyre több, tudományosan megalapozott érvet hoznak fel mellette.

  A demográfiai robbanás, a természeti erőforrások és a tartalékok fogyása, valamint fogyás rovarokban éghajlatváltozás következtében csökkenő termelékenység mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre komolyabban kelljen venni egy jövőbeli élelmiszerkrízist, melyre már az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete - FAO - is felhívta a figyelmet. Rovarok tápanyagtartalma Ennek egyik lehetséges megoldásaként, mintegy alternatív élelmiszerként tekintenek a tudósok a rovaralapú táplálékokra, sőt, már a rovarok tápanyagtartalmát is megvizsgálták.

  Nem is lett rossz a végeredmény. A rovarok számos fontos tápanyag, nyolc esszenciális aminosav forrásai, nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat, így Bvitamint, riboflavint és tiamint, A-vitamint, ráadásul fehérjében is gazdagok.

  fogyás rovarokban

  A rovarok fehérjetartalma a húsokéval vetekszik. A házi tücsök grammjában 20,5 gramm fehérje található, miközben a marhahúsban és a tejben 26,5 gramm van. A katonalégy lárvája és a kifejlett házi légy is csak kicsit marad alul, 17,5 és 19,6 grammal.

  Zsírtartalmuk viszont sokkal csekélyebb, a házi légyben például mindössze 1,9 gramm van a tej 26,8 grammjához képest.

  fogyás rovarokban